Saturday 28 November 2009

Enfin! Finally! Endlich! Äntligen!

Jag har köpt en ljusslinga, en med klara lampor, en som inte blinkar! För ett antal år sedan köpte jag en elektrisk adventsljusstake som jag tycker mycket om på Åhléns, det var ungefär vid den där tiden när Eldflugan gjorde succé, så min ljusstake är en smäcker variant men inte så lik att den kan misstänkas för att vara plagiat. Konstruktionen består av en träfot och tio metallstänglar i vilka man fäster en enkel ljusslinga med lika många ljus. I Sverige skulle jag nog drista mig till att säga en "vanlig" ljusslinga, men sådana dumheter begår jag sällan längre; ord som vanlig och normal är högst relativa och måste sättas in i en kontext. Men faktum kvarstår att i Sverige kan man hitta sådana slingor i var och varannan livsmedelsaffär, jämte reservlampor till adventsljusstakar och tärnljus. I välsorterade affärer finns nog till och med reservlampor.

Så är det inte i Frankrike, det fick jag erfara i fjol när jag drämde nämnda ljusstake i golvet varpå den lyste väldigt klart och starkt men inte speciellt länge innan de första glödlamporna brändes sönder. Jag försökte rädda det hela med att flytta över lamporna till en annan, normalt sett färgad slinga, som jag hade i mina gömmor men det fungerade inte och valet stod mellan ingen ljusstake eller en kulört dito. Det sved lite i själen men då mina tafatta försök i allt-o-allo-boden nere på gatan inte ledde någon vart fick jag stå ut med ett Disneyinspirerat julfönster. Men jag lovade mig själv att till nästa år, då ska jag minsann styra upp det här.

Jodå, lördagen före första advent drogs tummen ur och jakten började. Jag hade faktiskt redan tjuvstartat, t ex återigen i boden som hade precis samma saker som i fjol. Liksom den handfulla resten av likadana bodar på gatan, jag förstår att de inte blir av med sina lager, däremot inte hur de går runt (utom idag - det regnade och deras paraplyer gick som...smör i solsken? nej, paraplyer i regn!). Jag tänkte att i den välsorterade affären, motsvarande Åhléns, skulle jag nog hitta. Där fanns, precis som i alla affärer, en uppsjö av LED-slingor med åtta olika typer av blink, kulörta slingor och slingor med inbyggda fjädrar. Till slut lyckades jag hitta en klar slinga med halogenlampor, den blinkade förvisso men jag tänkte vara finurlig och kringgå fransmännens förkärlek för bling-bling med att sätta glödlamporna i min slinga. Såhär i efterhand kan jag kanske, kanske tycka att med en civilingenjörsexamen i elektroteknik borde jag kunnat räkna ut att en glödlampa som är gjord för att sitta i en slinga med 49 likasinnade inte passar så himla bra i en slinga för tio lampor... Jag tror jag missade kursen Ljusslingor, 2p.

I alla fall, jag kände mig lite enkelspårigt skandinavisk i min jakt efter något enkelt och stilrent men jag vet ju naturligtvis att det är jag som har rätt och alla affärer som har fel, det gäller bara att hitta en affär som också har rätt. Svenska kyrkans julbasar! Där hade de faktiskt glödlampor till elljusstakar, men inte några till slingor. Damen tipsade vänligt om att jag skulle köpa en helt ny slinga men hon nickade förstående när jag förklarade att sådana inte gick att uppbåda... Julbasaren var i sig en trevlig upplevelse. Det säljs mängde av fint hantverk och pynt, men hur välgjort det än är så är det inte riktigt något jag behöver. Hyllan med svensk mat är imponerande, även om jag avstod från det mesta med tanke på mors besök om ett par veckor. Solidarisk som jag är vill jag ju ändå stödja verksamheten och offrade mig på lite julgodis och en kaktallrik med bl a lussekatt och pepparkaka, ackompenjerat med julmust. Ibland får man ju offra sig...

Men ljusslingsjakten kvarstod. På vägen hem klarade jag av en inredningsaffär och två stora flervånings järnhandlar men det enda jag fann var nya varianter av blink- och färgorgier redo att framkalla epileptiska anfall hos var och varannan besökare. Till slut stod jag igen i boden där nere och vände och vred på en tjugoljus-slinga som om man tog bort diverse dekorationer skulle kunna funka. Men det kändes som mycket ingrepp för priset.

Till slut, efter ett spinning- och påföljande bodypumppass (efter kakfrossan på julbasaren!) fick jag för mig att åka till den stooora mataffären i förorten. Det vill säga, på andra sidan ringleden och säkert fem minuter bort. Bingo!! En halogenslinga på tio ljus utan blink, för inomhusbruk:

Den riktigt observante läsaren ser möjligen något som inte stämmer. Tomtar. Ska jag sätta fast tomtar med rumpan i vädret i min adventsljusstake? Nej men alltså, man kan väl inte få allt. Om jag lyckas hitta så nästan rätt kan jag acceptera såväl tomtar som hobbitar eller andra väsen. Ett inbrott i asken avslöjade att där fanns extralampor och jag drog slutsatsen att om man kan byta lamporna kan man förmodligen också ta bort tomtarna. Voilà! Till slut fick jag min ljusslinga...och tio stycken ihåliga plasttomtar som man kan göra vad med? Jag slogs av tanken att jag skulle kunna fånga tillfället och köpa upp ett lager med 10-ljusslingor för framtida bruk. Sisådär fem stycken, så kan jag ta mina 50 tomtar och sätta på den blinkade slingan - det skulle nästan slå fransmännen det!

En lång utläggning om en ljusslinga och nu har kvällen sedan länge lagt sig. Trots att jag inte riktigt hunnit tänka på att julen är i ankommande - även om all reklam påminner - så har jag utan att det alls var tänkt så gjort ganska mycket förberedelser idag. Glöggen står just och puttrar på spisen (åh vad jag kände mig sofistikerad när jag klippte hål på bag-in-box-påsen!), en hyacint är inköpt, de fyra stearinljusen är på plats i ljusstaken och advensttädningen...väntar jag med till andra advent!

8 comments:

eva said...

Ja snart kpmmer jag med det som saknas/behövs. Adventsljusstakar har jag två till övers, vilken färg önskas? En fin advent önskas du.

Therese said...

Härligt att du hittade dem! Själv fick jag mig ett gott skratt såhär på kvällskvisten! Trevlig första advent! Kram

Alf said...

Skönt att höra att du håller traditionerna vid livs!

Anonymous said...

pysslig faster kan ju tipsa om att t ex använda tomtarna som gjutformar för choklad. Du skulle ju även kunna fylla dem med gips och få gipstomtar att måla för händiga barn och vuxna.
/M

e said...

bra tips där faster - får erkänna att jag redan tänkt chokladtanken men gips är kanske lite mer konstruktivt. I vilket fall lär tomten få offras men det kan man kanske stå ut med... Hade jag haft hål i öronen hade jag naturligtvis kunnat göra örhängen av dem;)

Ola J Hedin said...

Åh, jag skrattar så jag gråter!! Mest vid tanken på "diskoporten" som låg ett kvarter bort från mig. Det vansinnigaste blink-helvete jag någonsin sett. Jag stod i en halvtimma och försökte räkna ut mönstret en gång... Det är de där bitarna av utlandssvenskhet som man aldrig minns när man ska flytta dit, men alltid saknar när andra berättar om dem. *skratt*

e said...

Ola> *ler*. Själv har jag blivit otroligt mycket mer svensk sedan jag flyttade - ibland vill jag nästan stänga av mig själv när jag hör orden "En Suède..." ramla ut ur munnen. F ö, du vet, Paris finns kvar;)

PS. det fanns förmodligen inget mönster i diskoporten, det är knappast inte för inte som affären Ordning&Reda heter så även här (och jaja, alla andra länder) för det går helt enkelt inte att översätta!

Alf said...

Du har inte haft besökare från Syd-Korea, vilket din nationsmarkör markerar utan det är jag som hittat ett program som får det att se ut som om datorn utgår från en helt annan plats än den där man själv befinner sig. Vad man nu skall ha för nyta av det?