Tuesday 4 November 2008

AAARRRGGHHH

Det är de stora frågorna som upprör en dag som denna, tisdagen efter den första måndagen i november 2008.

Postorderhandel. Förr fanns ellos-katalogen och endast ellos-katalogen. Sedan tillkom en hel massa andra och nu har det exploderat till den grad att jag till och med undrar om ellos finns kvar. Internethandeln tar över mer och mer och egentligen finns knappt ordet "postorder" kvar. Jag är själv relativt stadig internethandlare, idogt avfärdandes farhågor om bristande säkerhet. Förstår i övrigt inte hur en fransman kan oroa sig över kortsäkerhet på nätet; nog låter väl SSL-server säkrare än den kedja av postsorterare, brevbärare, sekreterarbiträde och bankpersonal som krävs för att skicka en check någonstans (då har jag ännu inte räknat med risken att en understimulerad unge stoppar en smällare i brevlådan)? Internethandeln har förstås sina sidor; jag köper t ex nästan alla mina böcker så numer och det är på sätt och vis tråkigt för bokhandlar är något visst. Nu går jag bara in i dem...

I Frankrike är LaRedoute stora, sedan länge. Nu går det dock sämre för dem, förmodligen är det just den ökande konkurrensen som är boven i dramat och de ska varsla nästan 700 anställda de kommande fyra åren. I Sverige köper man främst kläder hos dem; vårt kylskåp är därifrån och det var jag rätt nöjd med om inte annat när de två transportörerna kånkade upp det för trapporna. Men nu är jag ledsen på LaRedoute. Jag kollade på deras hemsida efter Lego, denna underbara uppfinning som jag i ögonblick av politisk korrekthets-övermod tänkt är den enda leksak mina eventuella framtida barn ska få. Stimulerar intelligensen, kreativiteten och är på det stora hela en relativt genusneutral leksak. Undantag med rosa hästar finns, men ändå. Vad händer? Jag letar efter Lego under rubriken "Kreativa och pedagogiska leksaker". Inte. "Sällskapsspel"? Öh, nej. Gissa var? "Pojkar"! Snabb koll, finns det kanske flick-Lego åtminstone? Nejdå. Franska flickor ska inte leka med Lego. Jag blir så trött...

Så, åter till jobbet efter denna lilla lunchpaus-avreaktion. Tittar även till nyhetsuppdateringen från USA ibland.

4 comments:

Chris said...

ja, heja frankrike!!!! tänk om du och jag vuxit upp där. vi hade lekt med rosa hästar och tjejfajtats för hela slanten.

skit-laredoute!

Anonymous said...

Oj vad jag påminns om My little pony och det rosa slottet...
Fast även Mymlan kunde vara där

erika said...

Ja, jag tänkte jag måste säga det till Christina att jag faktiskt hade rosa hästar.. men jag klippte håret kort på dockan till dem - hon måste varit en rabiat rödstrumpa i smyg, jag är alldeles säker på att hon inte rakade sig under armarna;)

Fast jag lekte med Lego också, samt med x-vinge och andra Star Wars-prylarm, även om det förvisso var Leia som var favoriten (påminner mig att jag måste gå till McDo och köpa en Happy Meal med chans att få en Ewok!!)

Äh, låt tjejerna leka med sina rosa hästar om de vill. Men hindra inte de stackars gossebarnen att tjejfajtas om den sötaste hästen. Eller flickebarnen att slita till sig technic-trucken. sådeså.

Anonymous said...

VA!!! Ska killar leka med rosa hästar??? Nej, nu jävlar....