Wednesday, 28 August 2013

La traversée, eller Vatten, vatten, bara vanligt vatten.

La traversée, överresan, är att resa över floden Congo mellan Kinshasa och Brazzaville, två städer där vattnet är ständigt närvarande i form av världens näst största flod efter Amazonfloden (avseende vattenflödet). Den resan gjorde vi idag, en expedition som förenklades något tack vare nyttiga kontakter som hjälpte med visumprocesserna. Ibland är ett kongolesiskt pass mer gångbart än ett svenskt, konstigt vore väl annat. Faktiskt hade jag lite problem att komma in i landet i söndags kväll; Sveriges medlemskap i EU är tydligen inte så känt härnere och de ville se mitt uppehållstillstånd i Frankrike. Något sådant har jag aldrig haft, men det löste sig ganska snart. Inte helt dumt faktiskt att bära ett kongolesiskt efternamn här. Vi hade också turen att få en snabb liten motorbåt som tog oss över på inte mycket mer än fem minuter. Fartvinden gjorde att det slet rejält i hår och prylar, men vi fick i alla fall flytvästar som verkade någotsånär funktionella dessutom.

Full gas ut ur Kinshasas hamn

Kinshasa skyline, som skiljer sig något från sin granne med fler höga byggnader.

Besöket i Brazza blev kort men det var ändå roligt att se en annan stad. Tiden var för kort för att jag verkligen skulle hinna skapa mig en uppfattning, men jag har diskuterat litegrand med folk här angående skillnaderna mellan städerna. Det kanske är basfakta för många, men en av grundförutsättningarna för en hårddragen jämförelse torde vara att RDC (Kongo Kinshasa) är kapitalistiskt, emedan RC (Kongo Brazzaville) är socialistiskt. Någon menade på att Brazza har förändrats mindre, medan det i Kinshasa byggs mycket och finns goda möjligheter till avancerad sjukvård, tillgång till moderna faciliteter såsom internet etc - för den som har de ekonomiska resurserna vill säga. Jag undrade om det samtidigt var så att de fattiga i Brazza har det bättre ställt än de fattiga i Kinshasa men svaret på det var att en fattig i Kinshasa fixar alltid mat på något vis, till skillnad från sin granne. Jag vågar inte äventyra mig längre i någon sorts sanningsenlig jämförelse; allt jag skriver är baserat på hörsägen så den som verkligen är intresserad hänvisas vänligt men bestämt till säkrare källor :). För att dra ner analysen på en lägre nivå åkte vi förbi en tygmarknad som imponerade mycket, jag hoppas kunna finna en dito i Kinshasa och äntligen få hem ett av de färgstarka afrikanska tygerna (och nu gör jag det där generalfelet att säga afrikanska när jag kanske egentligen borde säga kongolesiska..)!
Utsikt över västra delarna av Brazzaville från den mycket trevliga lunchrestaurangen.


Utsikt mot Kinshasa från samma restaurang.
Efter en mycket god och framförallt scenisk lunch vid flodens kant var det dags för hemfärd. En sista iakttagelse; jag upplevde prisnivån på restaurangen något lägre här än i Kinshasa, men fortfarande är det priser som är helt ouppnåeliga för den allra största majoriteten av befolkningen. Det är verkligen som jag hade hört innan, att här finns två olika världar: en för de som har och en för de som inte har.

Återigen gasen i botten, nu med Brazzavilles hamn i bakgrunden.

Reguljär passagerarfärja på väg mot Kinshasa. Jag hoppas ingen såg hur
jag tog kort men i så fall var de långt bort för att uttrycka sin irritation...

En suddig bild (sista gången jag använder den digitala zoomen på kameran)
som visar hur dessa färjor rör sig i grupp om tre.

 
En ö mitt i floden på väg mellan världens två mest närbelägna huvudstäder
Ankomst till Kinshasas hamn.

Ännu en mycket bra dag till ända, dags att gå till sängs och fightas med myggen!2 comments:

Alf said...

Det är verkligen merveljösa peripler du upplever när du traverserar över världens näst största flod mellan de två mest närbelägna huvudstäderna

Roger Andersson said...

Kul läsning, men det verkar farligt att använda kamera där borta!