Friday 20 June 2008

Hommage à la Suède

Kanske någon börjat oroa sig att det ska bli en anglofånsk blogg av det här. Just en dag som denna finns inget mer fel.

Ty redan i början av veckan ramlade det in ett e-vykort med jordgubbar, nån ska på midsommarhelg och DN rapporterar om stök på Öland. Det är MIDSOMMAR på gång i Sverige. Årets största händelse och det går liksom obemärkt förbi. Förvisso är det Fête de la Musique som inte lär gå av för hackor runt om i landet, och fransmännen firar ju St Jean istället, så visst finns det anledning att fira.

Men det spelar ingen roll. För det är inte ljust klockan tre på natten, det äts inte jordgubbar till gränsen att orsaka kronisk inkontinens, sillen sköljs inte ner med nubbe och inte en blomsterkrans så långt ögat når. Sju gärdsgårdar? Pff..sju vägarbetsavspärrningar kanske? Kravallstaket?

Bara det att jag sitter på jobbet en dag som denna! Det är nästan så hemlängtan riskerar slå till. För att stilla den rullar Lasse, Lisa, BoK samt svenska visor i iPod:en. Nyss "Ta mig till havet"... sniff.

Imorgon har Centre Culturel Suédois midsommarfirande med stång och hela alltet, kanske blir det dit då det flaggats om uppskjutande av den preliminära familjeträffen. Annars blir det alltså afro-nordisk (ej nordafrikansk!) afton och även då kan jag göra det bästa av situationen. Hänga upp Sverige-diskhandduken (så blev den stolta fanan degraderad till vaskeklut), plocka fram knäckebrödet och sillen från IKEA (shit, jag kanske måste fylla på!) ackompenjerat med den på Scandlines-färjan inköpta OP-flaskan. Heja Sverige!

Undrar om det gör sig med Sverigehuckle på hjälmen på inlinesturen ikväll? Kanske, när vi passerat le rond-point des Champs-Elysées och styrt mot Place Trocadero för att pausa med utsikt mot Eiffeltornet, att saknaden kommer glömmas bort. Det förefaller till och med troligt.

Trevlig midsommar!

(minns f ö min svenskaste midsommar någonsin, i Lausanne 2003 på studentboendet med utsikt över Lac Léman och Alperna. Midsommarstång, jordgubbstårta, dans och schweiziska utbytesstudenter som närmast tårögt mindes sitt Erasmus-år i Sverige.)

1 comment:

Anonymous said...

Stackars lilla tös! Sitta och jobba på midsommarafton.