Friday, 29 August 2008

I'm alive!!

Det var längesedan som det var så längesedan jag skrev mitt senaste inlägg här på bloggen, när jag nu fattar tangentbordet igen.

Vid lång frånvaro tar det nästan emot att börja skriva för jag känner mig i det närmaste skyldig att rapportera om vad jag gjort, vad jag gör nu för tiden, varför jag aldrig hör av mig och varför det var så länge sen vi sågs här. Men ni ska veta att jag saknar det. Ofta tänker jag vad jag skulle kunna orera om men så kommer något ivägen.

Detta något skulle kunna vara jobbet; simulerat samplande, presentationskreerande och oscilloskopmätande. Eller träningen; den nyupptäcka simbassängen på gymmet, inlinesturer med tappad lins, eller intensivt PR-arbete för långfärdsskridskor. Inte för att det behöver jobbas så mycket, en av mina träningskompisar är heltänd på Vikingarännet.

Jag läser mycket nuförtiden också och skulle förmodligen kunna tillbringa en hel tågresa två säten ifrån en kollega utan att märka dennes sällskap förrän vi stiger av vid Le Guichet. Igår avslutade jag en underlig, men bra, roman om en steril man och en donator som för allt i världen inte vill ha barn men ändå inte vill lämna jorden med sin ohemula förmögenhet som enda märke. "Un objet en souffrance" av Didier van Cauwelaert. Efter den har jag attackerat en klassiker som stått oläst i bokhyllan i snart två år; "Le pont de la rivière Kwai" av Pierre Boulle som också skrivit "La planète des singes", båda filmatiserade.

Eller ett par ord om att modern kommer besök om en vecka, det ser jag mycket fram emot. Jag har börjat jobba på en liten lista med svenska varor jag önskar från ICA-butiken, och drog mig till minnes ett snarlikt blogginlägg jag skrivit för ett år sedan inför hennes besök i villan i Prégnin. Så insåg jag att det inte alls var ett utan två år sedan. Tiden går fort... Däremot är det faktiskt nästan exakt ett år sedan senaste besöket där, men då på 16 istället för 45 kvadrat. Jag hade vissa tankar på att be henne ta med min MTB hit, men just de där 45 kvadratmetrarna sätter vissa begränsningar. Om C eller m läser det här kommer ni inte alls förstå och jag förstår er till fullo, mina tankar går till m:s cykel i hallen me vår hall är så liiten. Hur gärna jag än skulle vilja:-)

Träningen inför moderns och mitt lopp har väl varit sådär; det hålls igång men mer gym och inlines än löpning när allt kommer omkring. Men jag ska göra mitt bästa!

Annars är det väl inte så mycket mer som händer. En tidig födelsedagspresent fick jag idag när jag läste anslaget om att metrons linje 6 drar igång redan den 2 istället för den 6 september, så att jag slipper myllret i Châtelet. Det lär för övrigt vara en av världens största järnvägsstationer. "Mesdames, messieurs, en raison d'importants travaux, le trafic sur la ligne 6 est interrompu entre Bercy et Place d'Italie..." blir en saga blott inom ett par dagar!

Hepp, nu ska jag sluta skriva strunt och byta om inför kvällens inlinestur med paus under Tour Eiffel.

Sunday, 17 August 2008

Le Tour de F..Paris

Idag var det cykeldags! Min röda fara som inköptes för 15 € på landsbygden 100 meter ovan LHC lever än och rullar nu runt i Paris istället för att smyga in och ut ur EU ett par gånger om dagen. Idag fick den se sig om när vi bokstavligen tog oss runt huvudstaden; jag själv nyttjade flitigt vélibstationerna varvet runt. 33 km sägs det vara, en riktigt fin tur som erbjöd att se många av stadens färger. Högborgerliga västra delarna och mångkulturella norra. Uppförsbacke till Porte de Lilas och dito nedför till Bagnolet. Sisådär halvvägs var det biopaus, L'Empreinte de l'Ange som var en till en början märklig men allteftersom mycket fängslande historia.

I övrigt en relativt osportig långhelg. Den lediga fredagen till Jungfru Marias ära avslutades förvisso med en trevlig inlines-rando men annars lugnt. Pari Roller sökte folk bland oss i staff-gruppen att ställa upp som frivilliga funktionärer på 10km-loppet The Human Race den 31 augusti. Jag har länge velat göra något sådant på inlines så det är kul det blir av. Eller framförallt uppkom tanken inför Stockholm Marathon när jag desperat ställde mig frågan om de inte behövde inlinesåkare i täten av maran (funderar på hastigheten men tror det vore görligt)

Resto du Cœur har startat för hösten igen och det är fint gå dit. Igår kväll pratade jag apropå ingenting svenska/norska, tyska, engelska och franska med en och samma person, som ändå inte var inne på sitt modersmål. Lika roligt tyckte vi båda.

Tuesday, 12 August 2008

..fortsättning

Den igår ännu inte avslutade boken är nu slukad. Jag nämnde aldrig dess handling, men det är en brevväxling mellan två främlingar som startade då han lämnade en diger beställning i hennes bokhandel. Mellan dessa två utvecklas en intim relation, baserad enbart på breven men med osedvanligt mycket innehåll mellan raderna, de refererar till romaner båda känner till och kan således sammanfatta idéer enbart genom detta. En bok som definitivt gav lust att läsa varenda ett av de omnämnda verken! För övrigt en mycket snabbläst historia, 150 sidor i brevform kräver inte alltför mycket tid. Hur den slutar kan jag dock inte avslöja i händelse den blir översatt (kanske finns den redan på engelska?) någon dag.

Och så sport; träningen inför La Parisienne har tagits upp och igår fick till och med inlines ge vika. Jag satte Louvren som mål för joggingturen och de andra såg mycket förvånade ut när jag dök upp utan hjul; "men, du ska väl byta skor?? Eller följa med på cykel i alla fall!"

Igår på snabbköpet (säger man så nuförtiden?) var det en man framför mig som köpte ett åttapack öl; en sexpack plus "två burkar gratis". Dock hade han inte nog med pengar så han var tvungen gå och lämna tillbaka sitt åttapack för att hämta ett sexpack av samma sort. Detta senare hade han råd med. Eftersom jag inte förstod vad jag inte förstått och rätt ska vara rätt var jag naturligtvis tvungen att fråga hur en kund inte kan ha råd med två gratis burkar. Kassörskan förstod inte alls vad jag menade, men det kan ju åter vara att jag pratar lite konstigt. Skam den som ger sig och när jag ändå kom att tala med en överordnad kassör (sk försäljare i det här landet) tog jag upp frågan och han förklarade att jo, kassörskan skulle minsann frågat för burkarna ska vara gratis men det gick inte in så i kassan, det var ett så kallat er-bju-dan-de. Jag minns hur jag en gång i en fransk affär nämnde ICA:s system med att de inte bara rättar till sitt fel utan även tackar den fel-uppmärksammande kunden med 25 kronor. Detta tycktes dem helt vansinnigt och jag kan förstå, de stackarna skulle bli ruinerade.

Slutreflektion: jag jobbar starkt på att bli en äkta gnällig liten tant. Snart fyllda tjugosju.

Monday, 11 August 2008

Lästips

Den är ännu inte avslutad men "Un homme à distance", skriven av Katherine Pancol, rekommenderas starkt*. Den har till och med orsakat ett stopp i läsandet av "Les Sirènes de Bagdad" av nya favoriten Yasmina Khadra; dubbelläsning brukar jag annars försöka undvika men då den förra tog mindre plats i väskan fick den följa med som tågläsning hem från inlinesturen. I jakt för att se om den finns översatt till svenska (hittade tyvärr ej hos Bokus) ramlade jag över denna fjärde bok av Mia Eriksson. När den kommer i pocket ska jag hålla ögonen öppna, till dess ska jag se till att ha läst även hennes tredje.

*Ett extra plus är att då den till stor del handlar om böcker presenterar den vidare lästips. Verkligen en bok enligt devisen "visa mig din bokhylla och jag ska tala om vem du är".

Saturday, 9 August 2008

I Arla morgonstund...

...närmare bestämt 05.30, samlades vi ett gäng i morse vid Porte Maillot för en inlinestur Paris-Dieppe, 180 km. Varje människa med visst matematiskt sinne inser att jag inte kört 180 km på förmiddagen och nu sitter hemma vid datorn klockan halv två och bloggar om det. Nej, pga yttre omständigheter var jag bara borta under morgonen och vände redan efter 30 km. Men även om jag inte kommer till havet som de andra fick jag se vatten - dimtäckt sådant - då vi körde längs Seines stränder vid sjutiden.

Att jag är hemma möjliggör Hashing, samling om 35 minuter vid Château de Vincennes; trots att jag vet jag kommer få stressa sitter jag här och skriver klart. Time optimizing.

Arla är annars ordet för dagen. Häromdagen låg en avi i brevlådan för ett skrymmande paket, oviss om vad det var gissade jag på en nygjord bokbeställning. Eftersom jag har lite svårt att hinna till posten under dagtid skickade jag mitt bud för uthämtning och på frågan om vad det var: "nåt rött luddigt, typ nåt för barn, det ligger i bilen". Inte blev jag klokare av det men idag blev jag éclaircie i detta spörsmål. En röd Arlakossa! Min önskan har hörsammats, hjälpsamma släktingar har ätit grädde och nämnda mejeri har imponerat genom att bekosta frakten till utriket. Av erfarenhet vet jag att de skickar sina receptbroschyrer vilket är en trevlig fläkt från hemlandet (ack så svårt att få tag i Skagenpanna på Franprix dock), men jag vågade inte ta kossan för givet. Nostalgiskt förklarade jag kossans innebörd, t ex de första stapplande försöken att läsa på mjölkpaketens baksida. LP-skivan med Arla farm som jag förärades på en tävling i Alingsås för en herrans massa år sedan lämnade jag därhän med risk för att verka alltför insnöad... I alla fall, tack alla inblandade!

Och nu..rusa rusa till Hashingen!

Thursday, 7 August 2008

??

Från DN: "Balken tålde helt enkelt inte den last som den var dimensionerad för."

Men...var den då dimensionerad för lasten??

* And as I am in an international mood today: "The beam did not support the load for which it was dimensioned" (there might however be a difference between the dimensioning and the actual construction that I'm not taking into account).

Monday, 4 August 2008

Back at work

The office is terribly empty except for me and B - who to my great pleasure is back - and it's not evident to find motivation for the paper to the next workshop, in Kent in September. However I'm looking forward to this event and it's undeniably easier to work with a concrete objective.

Well, as I'm at work; no more blogging, but writing! Though, during the holidays I thought about different subjects for small essays, such as French banks (an inexhaustible subject, a never ending story...), biking in the city, French women at the gym (hey, functional materials are so much better than cotton, but I guess it doesn't matter as they don't get transparent), some great days by the sea, etc...

And to finish I only want to say, wall-e. See it, it's an order! I promise I've never seen such a cute Extraterrestrial Vegetation Evaluator or cleaning robot before...